Gamla dokument, Brandstadga för Mjölkö

Hej alla Mjölköbor

Här kommer intressant information angående reglerna kring släckning av eld på ön. Som ni kan läsa er till, har ni män på ön ett stort ansvar att hålla oss Mjölköbor trygga.

Brandstadga för Mjölkö

Mitt bidrag till detta är dessvärre inte så lyckat. Den hink (märkt med tomtnummer) som fanns i huset när vi köpte det för 20 år sedan, är numera fylld med blommor – inte vatten.

För några år sedan hade en av våra grannar en liten brand hemma. En rådig Martin Gustafsson agerade då brandman. På detta sätt har han på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att bibehålla kulturen på ön.

Informationen har jag scannat in från dokument jag lånat av Arne Gustafsson på Badbergsstigen, som funnits på ön sedan 70-talet.

Med vänliga hälsningar
Anci Hammarberg
Mjölkö 1:120

4 tankar kring ”Gamla dokument, Brandstadga för Mjölkö

 1. Pär Waldelius

  Ja,mycket vettigt kan finnas i gamla dokument som idag har gått förlorade eller i glömska. De är ku imte heller up to date. Finns all anledning att uppdatera. När det gäller brandsälerheten bör den lokala brandmyndiheten kontaktas.

  Svara
 2. Pär Waldelius

  Ursäkta den obegripliga svenskan i tidigare kommentar. Skyller på ovana att skriva i en smartphone. Hur som helst så minns jag från barndomen på 50-talet att det stod, vid sidan av vägen, på flera platser på ön, ”holkar” med mässinglurar placerade inuti. Dessa skulle man tuta i då man behövde påkalla hjälp vid brand. De vuxna var mycket tydliga med att förklara för oss barn att det var absolut förbjudet att leka och tjuvtuta. Det kunde få hämska konekvenser!

  Svara
  1. Birgitta Igelström

   Jag minns inte själv detta med luren som man skulle tuta i. Men jag vet att det hos oss fanns en större ”hink” med tillhörande brandslang. Den skulle man då använda vid eventuell brand.
   Tyvärr rostade denna hink med tiden sönder och är nu sedan länge kastad.
   Man borde kanske försöka se till att införskaffa något liknande. Enligt de gamla stadgarna skulle ju varje tomt vara försedd med minst 2 st 1-litershinkar för brandsläckning men jag skulle tro att man inte kommer så långt med 2 hinkar.
   Just detta med brandsläckning har jag då och då tänkt på och det är med visst obehag dessa tankar kommer upp.
   Själv tycker jag nog att vi numera är lite nonchalanta då vi eldar på våra tomter och det eldas förfärande ofta otäckt nära träd och buskar. Det behöver ju inte vara mycket som händer för att dessa träd och buskar ska ta eld – vinden vänder plötsligt och vi har för en liten stund lämnat övervakningen av elden.
   Att elda är att ta på sig ett stort eget ansvar och det går inte att förlita sig på att andra är med och släcker om elden tar fart!!

   Svara
 3. Birgitta Igelström

  OBS! Jag skrev fel – det ska förstås vara 2 st 10-liters-hinkar och inte 1-liters hinkar!!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.