Bryggbygget

Som kanske setts så har det inte varit någon aktivitet i bryggbygget denna vecka.
Vi hade ett projektmöte i slutet av förra veckan. Där framkom att borriggen är på service och reparation och blir försenad. Borrningen beräknas starta 17 september. Vidare så höll inte materialet som skall användas till att stadga vänthuset avsedd korrosionsklass varför detta måste åtgärdas, vilket sker nu. Den nya tidplan som antagits har trots de inledande förseningarna samma sluttidpunkt som tidigare, 15 februari  2019.
Gösta

3 tankar kring ”Bryggbygget

 1. Per Arnesjö

  Förvånande att borriggen inte varit förberedd för start 1 september. Har ni gjort någon riskanalys över resterande delar av projektet, för att undvika förseningar och kostnader?

  Svara
 2. Gösta Lindh

  Per
  Riskanalys på anläggningsentreprenader har en tendens att bli ”shit in shit out” då det är svårt att med rimlig säkerhet kvantifiera ingående parametrar och formulera lämplig algoritm. I vårt fall är det hanterat med ett fast pris på entreprenaden. Entreprenören har fått uppskatta riskerna empiriskt och risken ligger hos honom. Då den provisoriska bryggan ingår i bidragsberättigade kostnader är Samfällighetens merkostnad ca 25 000 kr per månad försening, vilket är en hanterlig kostnad i sammanhanget.

  Svara
 3. Sture Bergström

  Apropå riskanalys.

  Efter alla tidsförskjutningar i projektet är det något oroande att starten försenats.
  De höga krav som ställts på konstruktionen innebär sannolikt ett kvalificerat utförande. Då är frågan : Finns eller är det ett behov av kontrollplan för kvalitets- och utförandekontroll.
  För bryggan har angivits en livslängd på 80 år vilket förefaller vara kort tid. Betongkonstruktioner brukar generellt ha en livslängd på 100 år. Om det beror på ogynnsamma förutsättningar eller speciella skäl i detta fall är det ju då viktigt att utförandet sker noggrant efter föreskrivna krav-specifikationer. Trafikverket borde ha intresse att medverka med kontroll och i varje fall bidra till kostnaden. Det är väl förbjudet att bara andas merkostnad men värt att fundera på om det inte redan är klarlagt i avtal eller annat sätt.
  Är inte alls bevandrad i ämnet bryggbyggen men ville ställa frågan om det kan tillföra något.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.