Vattenprover har tagits i Samfällighetens brunnar. Livsmedelsverket har skärpt gränsvärdet för bly vilket bland annat innebär att två av samfällighetens brunnar är tjänliga med anmärkning övriga är otjänliga. Brunnarna Ångbåtsbryggan, Mjölkövägen/Badbergsstigen, vid Älgslättsvägen 7 och vid Annerostigen 6 är alla otjänliga, huvudsakligen på grund av hög blyhalt.
Brunnarna vid Tennisplan och Ormkroken är tjänliga med anmärkning.
I en brunn, Älgslättsvägen 7, har även PFAS påträffats i nivåer som gör brunnen otjänlig. Otjänliga brunnar kommer att märkas med röd/vit tape med texten bly. Testresultaten finns i pärmen i vänthuset. Mot bakgrund av utfallet av vattenproverna för Samfällighetens brunnar är det rekommendabelt att fastighetsägarna på ön testar sina egna borrade brunnar.
En utmärkt ide att testa sitt vatten i egen brunn. Eftersom de allmänna brunnarna är så spridda så är risken stor med nedslående resultat. Vad gör vi då!!???
Mycket nedslående. Kvaliteten på brunnsvatten står i direkt proportion till hur många tillträdesvägar som finns, dvs. hur många som borrat. Om allt för många valt att borra brunn ökar risken för kontamination väsentligt, och i värsta fall ser vi resultaten av detta nu. Individen ställs före öns bästa.
Jag läste dessa svar först idag den 4 januari 2025. Först vill jag påpeka att alla med egen brunn bör låta testa sitt vatten regelbundet. Sedan blir det nog så att man får tänka på att installera egen reningsutrustning för att få garanterat giftfritt vatten. I vårt fall blev det så att reningen gjorde vattnet så neutralt att det inte smakar någonting, vilket jag ser som ett stort minus. Men jag måste acceptera att det är så om jag inte vill ha uran och annat elände i mitt dricksvatten.
BLY
Bly finns överallt i vår miljö, i luft, mark och vatten samt i spannmål, kött, fisk och skaldjur.
Vi får också i oss bly från dricksvattnet.
Införandet av blyfri bensin har påtagligt minskat mängden bly vi får i oss. Mängden bly vi utsätts för har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Det beror till stor del på att vi idag använder blyfri bensin. Men de nivåer vi har i blodet är fortfarande höga.
Skaldjur
”Smöret” hos kräftor, krabbor och hummer kan innehålla höga halter bly och andra miljöföroreningar. Det beror på att ”smöret” är skaldjurens reningsorgan – en kombination av lever, njure och bukspottkörtel – där skadliga ämnen ansamlas.
Importerade odlade skaldjur, kan innehålla föroreningar som vi normalt inte bryr oss om, såsom höga halter industriföreningar i det vatten där skaldjuren föds upp.
Sunt förnuft
Acceptera att du redan har fått i dig, och fortsätter at få i dig små mängder bly från alla livsmedel. Bidraget till mängden bly, du som fritidsboende på Mjölkö får i dig, ger i praktiken inte påvisbara bidrag till mängden bly du redan har i dig från andra livsmedel.
Du kan därmed lugnt fortsätta avnjuta kräftskivan på Mjölkö och dricka vårt brunnsvatten.
Råd
Foster och små barn är känsligast för bly, eftersom hjärnan och nervsystemet utvecklas under den perioden. Några glas saft, gjorda på brunnsvatten går bra, dock helst inte varje dag.
Min åsikt: Tag gärna vatten från brunnar som märkts som otjänligt, till följd av hög blyhalt, förutsatt att där inte finns andra föroreningar.
Andra föroreningar
Elda inte upp din gamla tryckimpregnerade altan! Det gamla virket brinner upp, medan giftiga metallföroreningar och vissa hälsovådliga organiska föreningar hamnar på marken, och slutligen i grundvattnet.
Thomas Lilja