Trots sommarens torrperiod så verkar brunnarna ha klarat vattentillgången, tack vare stor sparsamhet och många sköna dopp i havet.
Funderingen om hur vi kan säkra framtidens dricksvattentillgång har fått positiv respons och vi är några som har träffats på eget initiativ, efter att ha stämt av med styrelsen genom Gösta Lindh. Vi vill undersöka förutsättningar och kostnader för en gemensam avsaltningsanläggning, som kan möta framtida behov och kvalitet på dricksvatten. Vi kommer att försöka kartlägga dagens tillgång, träffa tänkbara leverantörer och följa upp teknikutvecklingen för vattenrening.
Hör gärna av er till oss om du har funderingar, förslag eller vill vara med.
Vänliga hälsningar
Per Arnesjö (Mjölkövägen 17)
Henrik Birath (Norra stigen 21)
Hans Ryding (Älgslättsvägen 23)
Jonas Nodler (Badbergsstigen 20)
Jag ser inte behovet av att förstärka vattenförsörjningen med avsaltad sjövatten. Det finns grundvatten så att det räcker, även om det under enstaka torrperioder kan bli låg tillrinning i vissa brunnar. Grundvattnet kan inte ta slut. däremot under torrperioder kan vattning behövas förbjudas och anmodan utfärdas att spara på vattnet vid duschning, främst för att minska risken för saltvatteninträngning i vårt grundvatten.
Däremot vill vi slippa Bly och Uran i vattnet. Blyet kan med en enkel anordning tas bort från det vatten som vi avser att använda som dricksvatten. Särskilt barn, ska inte dricka av vårt grundvatten som innehåller Bly. Uranet har ingen praktisk betydelse, men även det försvinner då vattnet renas från Bly. Själv har jag skaffat en enkel renings anordning som kommer att placeras i ett köksskåp. Syftet med den reningen är främst att få bort de klorider som finns i mitt brunnsvatten.
Det räcker nu med kostsamma påhitt för samfälligheten. Jag värjer mig nu mot fler välmenande och drivande ”kan själv” individer. (För övrigt gillar jag er, detta är inget personangrepp.)
Det kommer att ta lång tid att läka såren efter bryggbygget.
Thomas Lilja